Vem ska rapportera in i spårbarhetssystemet?
Rapporteringen gäller alla yrkesmässiga verksamheter i Sverige som producerar, transporterar, behandlar och vidareförmedlar farligt avfall.
Vad rapporteras i spårhetssystemet?
De uppgifter som ska rapporteras in är bland annat avfallsproducent, transportör, mottagare, avfallskod (tidigare ewc-kod), volym, behandlingskod (R&D-kod) och datum. Det är av stor vikt att man tänker på hur man benämner avfallet. Korrekt benämning enligt Avfallsförordningen hittas här.
När ska uppgifterna rapporteras i spårbarhetssystemet?
Uppgifterna ska antecknas i kronologisk ordning och lämnas kontinuerligt i samband med utförandet.
Vad innebär det för er som kund
Ni som kund har era samlade uppgifter och statistik över det farliga avfallet i PreZeros kundportal. Innan det nya spårbarhetssystemet träder i kraft rekommenderar vi våra kunder att se över den egna verksamhetens uppgifter gällande benämning av avfall och avfallskoder.
För att ansluta sig till tjänsten behöver ni som kund:
- Lämna era kontaktuppgifter med namn, telefonnummer och mejladress
- Godkänna tjänstevillkoren
I samband med att ni bokar er hämtning hos PreZero ser vi till att all rapportering till Naturvårdsverket är korrekt. Vi tar hand om hela hanteringen och dokumentationen som ska rapporteras in i spårbarhetssystemet, allt från transportdokument, mottagningskontroll av avfall till rapportering av eventuella avvikelser.
Som kund hos PreZero kan ni vara trygga med att alla rapportering sker enligt de regler som gäller. Vilka anteckningar som har förts och rapporterats presenteras i Kundportalen. Avgiften för tjänsten är per tömningstillfälle och anteckning och debiteras i samband med den ordinarie fakturan.
Ytterligare information finns här och frågor och svar om det nya rapporteringssystemet finns här.