Vansbrosimningen

Jag uppskattar den fina service och hjälp som vi får av PreZero. De är alltid tillmötesgående och lyssnar på våra behov. De försöker också att utveckla produkter som passar vårt ändamål och kommer med idéer och förslag utifrån deras expertis.
Britta Granberg , hållbarhetsansvarig på Vansbrosimningen

Ett gott samarbete som flyter på – år efter år

PreZero har samarbetat med Vansbrosimningen i många år. Under årens lopp har avfallshanteringen förfinats och förbättrats. Att öka sorteringen och minska det brännbara avfallet är målet för årets evenemang.

Vansbrosimningen är Sveriges största öppet vatten-evenemang med runt 10 000 deltagare. Under eventet ser PreZero till så att avfall sorteras, samlas in och återvinns på bästa sätt.
– Det är roligt att vi får vara med i detta arrangemang och tillsammans med Vansbrosimningen få jobba för hållbar återvinning, säger Annalena Sjögren, driftledare Dalarna på PreZero.

Simmare, Vansbrosimningen

Vansbrosimningen har stort fokus på hållbarhet och arbetar med flera av de globala målen. De strävar bland annat mot minskad påverkan på vår natur och har nolltolerans mot nedskräpning på sin arena. Eftersom naturen är en stor del av upplevelsen, då deltagarna får simma i öppet vatten under sommarens bästa tid, är Vansbrosimningen också mån om att bekämpa klimatförändringarna.

Vill minska brännbart avfall

Ett av Vansbrosimningen mål är att minska det brännbara avfallet. Att sortera i fler fraktioner och därmed öka återvinningen är därför ett fokus i samarbetet.
– I år kommer vi att ha kartongförpackningar och palmbladstallrikar i restaurangen, så tanken är att allt ska kunna sorteras. Vi har också funktionärer som fungerar som miljöguider som hjälper deltagarna att sortera rätt, berättar Britta Granberg som är hållbarhetsansvarig på Vansbrosimningen.

Att anpassa återvinningsstationernas fraktioner efter var de är placerade och det förväntade behovet på just den platsen, är också ett exempel på insatser som görs för ökad återvinning.
– I till exempel mattältet, där restaurangen håller till, kommer det att finnas källsortering för matavfall, brännbart och pappersförpackning. Medan ett annat område istället kan ha fokus på källsortering av brännbart, pappersförpackningar och plast, förklarar Annalena.

År för år utvecklas samarbetet och flera olika förändringar och idéer för bättre återvinning genomförs successivt. Förra året tog man bort så mycket plast man kunde. Vansbrosimningen valde då till exempel att ta bort den plastsäck de brukade dela ut till deltagarna för att lägga ombyteskläder i. Deltagarna fick istället ta med sig en egen väska att packa i. Att övergå från engångsartiklar i restaurangen till palmbladstallrikar är ytterligare ett exempel.

Ensam simmare, Vansbrosimningen

Att PreZero hittar nya lösningar och ständigt stöttar Vansbrosimningen i deras hållbarhetsarbete är något som värderas.
– Jag uppskattar den fina service och hjälp som vi får av PreZero. De är alltid tillmötesgående och lyssnar på våra behov. De försöker också att utveckla produkter som passar vårt ändamål och kommer med idéer och förslag utifrån deras expertis, säger Britta.

Vansbrosimningen är Sveriges största öppet vatten-evenemang. I den allra första simningen 1950 startade tio personer, idag är evenemanget en stor folkfest med runt 10 000 deltagare. Loppet inleds med 2 000 meter simning medströms i Vanån och resterande 1 000 meter är motströms i Västerdalälven. Sedan 1971 är Vansbrosimningen en del i En Svensk Klassiker.

Foto: Vansbrosimningen

Relaterade sidor